Јужна Америка


Јужна Америка у рукама жена

Juzna-Amerika-Predsednice-i-premijerke

Бразил, Аргентина, Чиле и Костарика имају жене на свом челу које управљају судбином више од половине становника на континенту. Њихов успон до функције председника државе није био лак, а често је подразумевао одрицања, прогоне и затворске казне

Јужна Америка има 27 држава и више од 350 милиона становника. Политички живот јужноамеричких земаља дуго је био нестабилан. Осим Мексика, војни преврати (углавном у организацији САД) били су „нормална“ појава. Више од 70 пучева изведено је после Другог светског рата, што је изазивало хаос, насиље, пљачку и корупцију. Све то је хранило и бескрајни ланац криминала (често повезан са наркотицима). Но, после дугих година борбе за промене, на политичкој сцени Јужне Америке појавили су се прави политичари, патриоте.

ТАМО ГДЕ ПОЧИВАЈУ ЖЕНСКА ПРАВА Велики допринос променама дале су и жене. Да је напредак велики, сведоче и њихове позиције. Наиме, на месту председника државе биле су Лидија Техада (Боливија, 1979−1980) Ерта Паскал-Трујо (Хаити, 1990−1991) Виолета Бариос де Чаморо (Никарагва, 1990−1997) Розалија Артеага (Еквадор, 1997.) Џенет Розенберг Јаган (Гвајана, 1997−1999) Миреја Москосо (Панама, 1999−2004) Мишел Башеле (Чиле, 2006, 2010, 2011. до данас) Кристина Фернандез де Киршнер (Аргентина, од 2007. до данас) Лаура Чинчиља (Костарика, од 2010. до данас) и Дилма Русеф (Бразил, од 2011. до данас).

Последњих година 70 милиона жена појавило се на тржишту рада у овом региону, при чему је удео женског рада за последње две деценије порастао за две трећине, што се објашњава високим нивоом образовања и променама у породици, а мисли се на све касније ступање у брак и све ређе рађање деце, ради еманципације и каријере, наводи Сри Мулјани Идравати за бразилски портал Folha.

Протеклих деценија земље Јужне Америке водиле су политику подршке школовања девојака, те је много више припадница нежнијег пола село у клупе у односу на мушкарце. Ова политика довела је до смањења сиромаштва за 30 одсто између 2000. и 2010. Поред тога, у новој деценији жене у Јужној Америци играју кључну улогу у омогућавању привредног раста, неопходног за искорењивање сиромаштва и формирање праведног поретка.

Тамошњи социолози тврде да уколико се жели начинити помак са средњег на високи ниво зарада треба се суочити са, пре свега високим степеном насиља и малолетничких трудноћа. Свака трећа жена у Латинској Америци осетила је на себи неки облик насиља од стране мужа или партнера. На пример, Бразил губи 1,2 одсто бруто националног дохотка због мале продуктивности, која је повезана са насиљем над женама. У Рио де Жанеиру међународне организације, у сарадњи са Уједињеним нацијама и бразилском владом, покренуле су пројекат побољшања градског превоза да би га учиниле безбедним за жене. Поред тога, ради се и на организовању одвојеног превоза уз пратњу посебних полицијских јединица, као и на изградњи одвојених аутобуских и такси станица, затим на отварању болница само за жене, тоалета за њих. Иако боље образоване, жене у Бразилу, Чилеу, Мексику или Перуу имају мању плату од мушкараца.

Пише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s