Glifada – mondensko letovalište Atinjana


Glifada

Za Glifadu sam naravno čuo i  ranije, ali gde je ona tačno i kako izgleda nisam imao pojma. Pošto pretpostavljam da ima još takvih kao sto sam ja, evo par osnovnih informacija o Glifadi: u pitanju je deo Atine, ili tačnije njeno najpoznatije predgrađe. Poznata po svojoj lokaciji na samoj obali mora, koju krase nebrojene fensi prodavnice, plaže, vile po uzoru na one iz Holivuda, kafići, restorani, hoteli… Od centra Atine do centra Glifade ima oko 25 km (od Soluna 520km, od centra Beograda 1120 km).

Na osnovu prethodnih rečenica neko bi rekao klasično fensi  letovalište. Da li je baš tako? Evo nekoliko stvari koje Glifadu odvajaju od  destinacija sličnih njoj.

Prvo, kroz sam centar grada, skoro uz samu plažu prolazi ogroman bulevar sa po tri trake u svakom smeru. I to izuzetno prometan. Dakle, nema one opcije da je prometna džada negde tamo na kraju grada već je tu, u centru.

Zatim, uz plažu prolazi i tramvaj. Da, ni manje ni više nego tramvaj. Moram da priznam da izgleda kao da je iz 22. veka i skoro nečujan. Plaže – postoji nekoliko plaža i neke su u stilu onih gradskih plaža koje mi Srbi redovno izbegavamo, a neke su me baš oduševile. Bogatstvo morskog sveta je raznovrsno, tako da svi mogu da uživaju u njemu. A da, brodovi veličine kiklopa su non stop u vidnom polju, dolaze i odlaze iz Pireja.

Tramvaj

Mali prelepi restorani brze hrane sa girosima, suvlakijima i znojavim ljubaznim Grcima sa peškirčetom oko vrata – preslatki su. Prodavnice,  butici, radnje…- ima ih dve vrste – za skromne tu su H&M, Zara, Mark&Spencer, a za bogatije su oni gde obične sandale koštaju od 400 eura pa se cena za skuplje modele penje u nebesa.. Zastupljenost jednih u odnosu na druge je otprilke podjednaka. Onih klasičnih Grčkih prodavničica sa kojekakvim džidžabidžama na koje žene besomučno troše pare ovde nismo videli.

Pretpostavljam da je Atinjanima Glifada ipak raj na zemlji – živeti u metropoli, koja je preogromna, a imati letovalište na 25 km od centra grada – pravo je bogastvo. Malo je gradova koji se time mogu pohvaliti. Svako popodne radnog dana, svaki vikend, možes biti na plaži, voziti skuter, gliser, uživati. Mi imamo Adu oni Glifadu…

Šta reći za kraj?

Da li bih došao ovde ponovo? Apsolutno DA.

Zašto? Zato što mi je deset puta bolje da se smestim ovde nego u centru Atine, jer i odavde ste za 20 minuta ispod Akropolja, popodne se možete okupati, uveče otići do Posejdonovog Hrama (45 minuta vožnje kolima) i gledati zalazak sunca na Rtu Sunio, a onda pred spavanje prošetati bos po peščanoj plaži ispred hotela .

Autor AZ

Fotografje možete pogledati na prijateljskom blogu 🙂  Glifada

 

One Comment Add yours

  1. Povratni ping: Glifada | TRAVEL WITH AZ

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s