Прича о настанку Стаклене плаже


Стаклана плажа у Калифорнији

 

Упознајте чудесан део калифорнијске обале који се није формирао онако како бисте одмах помислили. У његовом настанку важну улогу имао је човек. Када бацамо смеће по плажи, не чинимо услугу својој планети – оно негативно утиче на тло, ваздух и воду. Такође, оно уништава и естетски доживљај природних лепота.

Међутим, постоји једно место које представља изузетак макар од ове последње наведене чињенице. Реч је о Стакленој плажи која се налази у Калифорнији.

Ова јединствена плажа добила је свој величанствени покривач захваљујући немару људи према природи. Почетком 20 века становници Калифорније су бацали отпад дуж обале северно од Форт Брага. У деценијама које су уследиле, одлагали су ту стара возила, кућне апарате и – најчешће стакло.

Овај импровизована депонија је порасла толико да су становници овог градића више пута били присиљени спајати његове делове.

Превише смећа

Калифорнијски државни контролни одбор за водене изворе био је зато присиљен затворити овај округ 1967. године. Покретане су разне акције чишћења обале. Ништа није помагало – отпадака је, једноставно, било превише.

Како су деценије пролазиле,  плимски таласи испирали су ову плажу и прочишћавали је, а успут су ломили на ситне комаде све стаклене предмете. Таласи су наставили “ломити” предмете на обали, морски поветарци су премештали комадиће стакла и убрзо је настала незамислива туристичка атракција и очаравајући пејзаж.

Данас је Стаклена плажа место које привлачи велики број туриста па је скупљање комадића стакла као сувенира забрањено.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s