U svemiru je zabavnije :-)


18.5.2015.  u saradnji sa U.S. Embassy Belgrade organizovano je predavanje američke astronautkinje Marše Ajvins. Uzbuđenje učenika zbog dolaska astronautkinje je bilo veliko. U njihovim glavama pometnja, toliko pitanja na koja možda nema odgovora ili ipak, ima. Najpre da predstavim gošću.

Marša Ajvins je  diplomirala na Univerzitetu u Koloradu na osnovnim studijama astronautičkog inženjerstva,  1974. godine se zaposlila u Centru za istraživanje svemira Lindon B. Džonson u Hjustonu, u Teksasu.

Maršu su 1980. godine zaposlili kao inženjera leta na simulatoru za obuku letenja šatlom i pilota Nasinih administrativnih letelica.

Zabeležila je više od 7000 sati letenja civilnim i Nasinim letelicama. Marša Ajvins je u generaciji astronauta 1984. izabrana za specijalistu misije.

Kao veteran koji je bio na pet letova u svemiru (STS-32 1990. godine, STS-46 1992. godine, STS-62 1994. godine, STS-81 1997. godine, i STS-98 2001. godine), zabeležila je 1318 sati u svemiru.

Nakon što je 37 godina radila kao inženjer i astronaut u Nasi, 2010. godine se penzionisala. Danas radi kao nezavisni konsultant za inženjerstvo.

Marša Ajvins

– Izabrala sam ovaj posao jer mi je bio veoma zanimljiv. U to vreme nisam mislila da biram svoju buduću profesiju, kao što većina dece danas čini. Jednostavno sam odabrala da budem astronaut jer me je taj posao fascinirao- rekla nam je Marša.

A taj trenutak odluke se desio 1961. godine kada je prvi čovek poslat u svemir. Marša je kao devojčica sa „ogromnim uzbuđenjem i bez daha“ na crno- belom televizoru posmatrala ovaj istorijski događaj koji je promenio „gledanje ljudi na svemir“.

Bila je to neobična odluka, i za dečake i za devojčice u to vreme, posebno za devojčice- dodala je Marša.

Pošto NASA tada nije primila astronaute, jedini način da postane njen deo za Maršu je bilo studiranje inženjerstva. Kada je diplomirala, postala je član  tima NASA. Tri puta je konkurisala za astronauta i iz trećeg puta je primljena.

– Postoje tri ključna momenta u životu astronauta. Kada vam kažu da ste odabrani za taj posao, i vi ne verujete u to , sve dok ne vidite svoje ime u zvaničnom saopštenju. Kada saznate da ste odabrani za misiju i ponovo ne verujete dok ne vidite svoje ime u saopštenju. I poslednji momenat je kada ste zaista u svemiru, ali vam je teško da poverujete da se to zaista dešava- ispričala je Marša.

Kako je u svemiru?

– U svemiru nema gravitacije, stvari koje  na Zemlji uzimamo zdravo za gotovo, poput oblačenja, mnogo tje eže uraditi kad sve pluta oko vas. Oblačenje bez gravitacije je ravno paklu!  Ali sam uspevala u tome, jer shvatite na kraju kako treba da to radite. Pokretanje od jedne do druge tačke je takođe otežano jer nema gravitacije da vas zaustavi. Sve je u toj  borbi sa gravitacijom i to je najzabavnija i najviše frustrirajuća stvar koja se desi u svemiru- rekla nam je Marša.

A kad je reč o hrani, šta jedu astronauti?

– Postoji meni od 1.500 različite hrane koju probamo pre misije i izaberemo hranu koju želimo. Ona je vakumirana, dehidrirana tako da pre uotrebe moramo da sipamo vodu u nju. Hrana nije bila posebno dobra, ali nisam išla u svemir zbog toga- ispričala nam je Marša.

Posao astronauta nije lak, Marša nam je rekla da veliki napor zahteva obaveza da se sve uradi po planu i da se brzo reaguje ako dođe do greške. Da li se Marša nekad plašila?

– Strah sam sklonila po strani. Nikada se nisam plašila za sebe, više sam osećala odgovornost da ne napravim neku grešku, a plašila sam se dok sam gledala svoje prijatelje u misiji- dodala je Marša.

Uvek kada je kretala u misiju, razmišljanje o tome da bi to mogla da bude poslednja misija, ostavljala je iza sebe. I prepuštala se avanturi.

Kada bi birala, gde bi Marša radije bila, na Zemlji ili u svemiru?

U svemiru, zabavnije – poručila je.

Marša Ajvins nam je rekla da ženama astronautkinjama nije teže nego muškarcima. Svaki napor i rizik se i te kako isplati.

Deo predavanja možete ovde pogledati:

 

A mediji su nam pomogli ovako :

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s