Капибара ( географија, биологија и хришћанство)


Капибара
Капибара

Прича започета на часу у 7-1 , где је Душан добио идеју о посту код католика после приче о капибари. Зашто капибара? Наиме, капибаре најчешће живе у густим шумама, а неопходно им је да близу имају воду, пошто приличан део живота проводе у њој.
Ми смо се као клинци скривали по дрвећу када нас старији јуре да нас бију, а капибаре свој спас проналазе у води. То јесте добро решење када их гоне пуме, јагуари или дивљи пси, али невоља је што на капибаре као потенцијални оброк гледају и пиране.
Под водом могу да остану до пет минута, а уколико опасност то налаже, капибаре могу и да спавају тако да им је само нос на површини. Под водом често обављају и велику и малу нужду, што представља запањујућу сличност са појединим, отужним примерцима врсте  homo sapiens на летовању. Кажу да су их католички свештеници у тренуцима поста прогласили рибом да би их могли конзумирати. Е , ова реченица је била пресудна да Душан постави питање поста.

Ево шта сам нашла о самом посту код католика.

Пост и немрс
Садржаје појмова „пост“ и „немрс“ добро је поново појаснити. Многи те две речи сматрају истозначницама, синонимима, премда нису. Пост за католика значи узети само један пуни оброк у дану. Немрс значи редовно јести (уобичајена три оброка дневно), али да то не буде месо (а може бити масно). Уочити треба ово: у два дана „строгог поста“ (Чиста среда и Велики петак) није само пост, него, заједно, и пост и немрс! Значи: верник тога дана једе само један пуни оброк („до сита“), јер је пост и не једе месо, јер је немрс! – У остале петке узима редовне оброке, али се одриче меса. Више од тога није заповеђено, али је вредно, и многи посте више и чешће (на пример на Бадњак, уочи Велике Госпе) и строже: „о круху и води“. 

Према садашњој црквеној дисциплини пост је обвезан за католике од навршене 18. до започете 60. године живота: на Пепелницу и на Велики петак. Добровољно га могу чинити и млађи и старији од ових добних одредница. За немрс (обичним петком) црквени законик је сажет и кратак: „Закон немрса обвезује оне који су навршили 14. годину живота, осим ако је у петак светковина.“
Још нешто о сваком обичном петку. За наша подручја у петак је немрс, то јест не једе се месо. Али, ако је неко у таквим околностима да мора јести месо (нпр. на терену, у болници, у мензи и сл.) може јести месо, а место тога се у петак треба одрећи нечега другога (пушења, пића, забаве…) или учинити неко добро дело (обилнија молитва, читање Светога писма, посете болесника, даривање потребних…) Очито је: Црква од свих тражи оно што сви углавном и могу. Не претерује, али нам не брани самоиницијативу, то јест учинити и више но што се тражи.

„Петак није одабран случајно. То је дан Христове муке и смрти на крсту. Сваки је петак „мали Велики петак“. Верник се кроз своје одрицање са захвалношћу сећа Христова дела и на свој скромни начин увећава доброту у свом кругу: одрицањем снажећи своју вољу, а добрим делима помажући ближњима. Имамо ли на уму да то сваког петка, стољећима, чини цела Црква, онда је то својеврсни „топлотни удар доброте“ на цијелом свету.“

Е сад, ево решења зашто се све дешавало капибарама. Мисионари су се бојали да ће новопечени верници одбацити религију која им брани да једу једино оно што су могли лако уловити – несретне капибаре. Сад….Папе су имале и имају могућност признати грешку и прогласити капибаре сисарима, али чини се да ни овај папа није спреман признати грешке својих претходника, тако да ће и ове године неколико стотина тона капибара платити главом за време поста – јер су риба! 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s