Митови код Маја и Астека


Митови код Маја и Астека

Маје
Маје и Астеци

У давна времена више народа је настањивало централну Америку. Посебно су Астеци и Маје на том простору развили сјајне цивилизације. Њихово писмо, календар и познавање звезда били су уско везани за њихову религију. Ова два веома блиска народа имала су нека заједничка веровања.

Захтевни богови
Астеци као и Маје верују да су богови већ више пута створили и уништили свет. Стога им је прва брига да богове убеде да не униште овај у којем живе. Само један чин може по њима умирити богове: дар у људској крви. Због тога Маје и Астеци често приносе људске жртве приликом својих верских обреда.

Бог јагуар, божансшво сунца Маја, од печене глине 

Бог јагуар
Бог јагуар

 
Припитомљавање природе
У централној Америци клима и земљиште су веома непредвидиви. Земљотреси, суша и поплаве могу уништити приносе за трен ока. Људи се стога клањају божанствима која симболизују ту непредвидиву природу: богу кише, богу кукуруза (њихове основне намирнице)…

Да ли Маје и Астеци имају исте богове?
И поред ових сличности, Маје и Астеци имају засебне митологије. На пример, не објашњавају на исти начин причу о уништеним световима пре стварања њиховог. Клањају се такође различитим боговима.

Приликом извесних верских обреда свештеници се облаче као богови

Долазак Европљана
У XVI веку шпански освајачи откривају централну Америку. Они је пљачкају и преобраћају становништво у католичку веру. Цивилизација Маја тада већ опада; цивилизација Астека је на врхунцу, али ниједна од њих не преживљава долазак освајача. Међутим, све до данашњих дана, Индијанци Маја чувају древна веровања помешана са хришћанским.

Како знамо за њих?
Шпанци су од самог доласка уништили свете књиге, посуде и кипове. Зато остаје много непознаница. Срећом остају храмови и обликовано камење. У XVI веку писари су такође записали неколико древних традиција. Од XIX века научници раде на тумачењу писма Маја, а археолошке ископине стално проширују наша знања.

Пет Астечкох сунца

Астеци верују да је било четири света пре нашег. Сваки од њих се назива ,,Сунцем“, по светој звезди. Њих су богови створили, па потом уништили. Астеци стога живе у страху да богови, незадовољни, не униште и пети свет, овај у којем живе.

Сукоби богова
Ометеотл је истовремено мушки и женски бог и творац свега. Потом су се четири велика божанства, која су сва желела да владају светом, сукобљавала током векова: Кецалкоатл, перната змија, бог плодности који може узети обличје Екеатла, бога ветра и даха живота. Тескатлипока, његов страшни брат, чије име значи „огледало које се дими“, јер преко свог огледала може све да дозна. Тлалок, бог кише и Чалчихуитлика, његова жена, богиња река и мочвара.

Четири претходна света
• Првим је владао Тескатлипока. Након 676 година његов брат Кецалкоатл одлучује да преузме власт: баца Тескатлипоку у море и претвара се у џиновског јагуара, уништи дивове који живе на земљи и доводи до краја света.
• Другим светом влада Кецалкоатл. Тада се Тескатлипока свети: подигне огромну буру која носи све испред себе и на тајанствен начин претвара људе у мајмуне.
• Господар трећега света је Тлалок. Међутим, Кецалкоатл га уништи ватреном кишом која можда оживљава успомену на неку вулканску ерупцију.
• Четвртим светом управља Чалчихуитлика. Њу уништава потоп који је толико страшан да руши планине и претвара људе у рибе.

Бог Нанахуацин се припрема да се баци у ватру да би се поново родио у облику петог Сунца.

Bog Nanahuacin

Ко ће бити пето Сунце?
Коначно се Кецалкоатл и Тескатлипока мире. Заједно они стварају небо и Земљу. Међутим, небо је пусто и без светла. Потребно је ново Сунце! Богови се окупљају у Теотихуакану и саветују се: „Који ће бог пристати да постане Сунце?“ Да би се прихватила та улога потребно је бацити се у ватру и у њој умрети пре поновног рађања у облику Сунца. Први надмени бог се пријављује, али се поколеба пред високим пламеновима! Нанахуацин, скромнији бог је тада одређен место њега. Он се баца у ватру без оклевања. Претвара се дакле у Сунце под именом Тонатиух. Први бог, онај који није успео, на крају следи његов пример и постаје Месец.

Велика жртва
Остаје један проблем: Сунце и Месец су непокретни на небу. Светлост и топлота постају неиздрживи. Тонатиух изјављује боговима: „Почећу да кружим тек када се будете жртвовали мени у част“. Богови су гневни, али коначно пристају. Кецал-коатл ишчупа срца осталим боговима и Сунце крене на своје прво дневно путовање. Ето због чега Астеци приносе људске жртве: обнављајући жртву богова на почетку света они дозво-љавају Сунцу да се креће.

Кецалкоатл приноси срца богова у жртву да би Сунце наставило да се креће.kecalkoatl

Људи и кукуруз

Док богови ветра расипају зрневље по свету, Тлалок га сеје у земљу.

Без људи, богови су ништа. Они су им потребни да би им се клањали и напајали их сопственом крвљу, једином храном која им одговара!

Изнова створити људе
Људи четвртога света претворени су у рибе када је тај свет уништен. Кецалкоатл силази у Пакао да би покупио њихове кости и њима се послужио при стварању нових људи, међутим Миктлан, господар ових предела, не слаже се. Задаје Кецалкоатлу хиљаду задатака не би ли га осујетио. Кецалкоатл пада у јарак где се кости ломе. Он их свеједно односи Кихуакоатл, богињи-змији. Она их здроби, а потом богови додају мало крви овоме брашну: људи су рођени.
Како хранити људе?
Богови треба да разреше још један проблем: како прехранити ово ново човечанство? Кецалкоатл спази мрава како носи зрно кукуруза. „Где си га пронашао?“ пита га. И претвара се у мрава да би га пратио до срца планине Тонакатепетл. Долази у пећину у којој се налазе залихе и узима неколико зрнаца. Нанахуацин који се још није претворио у Сунце цепа планину на два дела, и богови ветра расипају зрневље по свету да би омогућили људима да га гаје и да се њиме хране. Овај мит објашњава како је кукуруз постао основна намирница у овом делу света. Кукуруз је чак постао божанство и предмет је индијанског култа.

Хуицилопочтли

Овај бог рата је значајан за Астеке. Прети му опасност још од самог почетка у утроби његове мајке, али Га његова храброст чини вођом свога народа.

Прва битка
Хуицилопочтли је син Коатлике, богиње земље и цвећа. Једнога дана она на планини Коатепек проналази лоптицу од перја и затрудни на тајанствен начин чим је покупи са земље. Њена остала деца, ћерка и 400 синова чуде се овој чудној трудноћи. Толико су гневни да одлучују да убију сопствену мајку! Међутим, Хуицилопочтли још увек у мајчиној утроби говори јој: „Не бој се ничега, ја ћу те заштитити!“ Рађа се потпуно наоружан баш у тренутку када његова полубраћа и полусестра стижу на врх Коатепека да би убили своју мајку. Он баца сестру у амбис и побије сву браћу. Ова победа симболизује победу Астека над свим народима које су покорили.
Вођа
По Астецима, Хуицилопочтли је одиграо кључну улогу у њиховој историји. Он их је пратио за време дугих сеоба у потрази за плодним земљиштем. Управо им је он путем знака (орла на кактусу који једе змију), означио место на којем су требали да подигну град. Због овога знака Астеци престају са лутањем и граде град Теночтитлан (Мексико
Богови Мајa

Маје се састоје из више народа. Премда настањују различите области, они сви говоре сродне дијалекте и имају веома блиска веровања. Тако астечког Кецалкоатла Маје са Јукатана обожавају под именом Кукулкан, а Маје са висоравни под именом Гукумац.

Ево неких од њихових врховних богова:
Итсамна је првобитни бог. Маје га представљају као безубог старца: за њих, старост није знак слабости; насупрот, они сматрају да она повећава животну енергију. По митовима Маја,бог Сунца се претвара у јагуара, када оно нестане под Земљом током ноћи. Четири Чака, богови кише и муња, могу у зависности од расположења поспешити приносе или бацити гром на људе. Маје се плаше њихове моћи. Бог кукуруза, чије је име можда Хун Нал, представља се са клипом кукуруза уместо шешира. Кукуруз није само основна намирница људи: богови су такође створили тело људи петог света од ове биљке. Бог смрти изгледа као костур. Подсећа на астечког бога смрти. Живи га се плаше; он у ствари одводи покојнике у своје краљевство где они доживотно живе суморно и без радости.

Богови заштитници
Маје такође верују у постојање других богова попут Ихчел, богиње Месеца, којој се моле да би порођај прошао без мука, или Хаман Ека, бога Звезде северњаче, који штити трговце на њиховим дугим путовањима.

 
Рађање људи

Маје верују да су богови, увек незадовољни резултатом, направили више раса људи пре њих. Ови богови су у ствари желели да створе створења која би их могла обожавати и хранити их…

Настанак Земље
Попол Вух, свети текст Маја, описује почетак света: у то време беху само море и земља. Потом су се богови, између осталих Гукумац, перната змија и Хуракан, назван такође Срце Неба пробудили. Предузимају мере и мало помало стварају Земљу. Обликују планине, чемпресе и борове. Али ко ће живети у овим новонасталим пределима?

Који људи?
Гукумац и Хуракан насељавају испрва Земљу птицама, јагуарима, јеленима, змијама… Они почињу да пуштају крике али не умеју да говоре. Како би могли певати хвалоспеве боговима, својим творцима? „За казну, ваше месо ће јести друга створења“, одлучују богови. Они желе да направе нешто боље, узимаЈу иловаче и дају јој људско обличје, али ови први људи се топе на киши. Разочарани, богови их уништавају. Покушавају са дрветом. Мушкарци од дрвета и жене од трске стоје, умеју да говоре, али нису паметни. Богови их уништавају. Коначно проналазе решење: људско месо мора се направити од кукуруза. Речено -учињено. Гукумац и Срце Неба су по свом мишљењу превише добро успели: људи су готово исто толико савршени као и богови. Могу чак да виде све што се дешава на Земљи. Богови им дају мање оштар вид. Човек је створен.

 
Света игра    

sveta igra
 

 

 

 

 

Игра лоптом има значајну улогу у религији Маја и Астека. Сваки пут када људи одиграју партију, то је као да оживљавају једну од епизода њихове митологије.

Кецалкоатл против Тлалока
Према веровању Астека Кецалкоатл је једног дана играо партију против Тлалока, бога кише и његове деце. Кецалкоатл добија партију и Тлалок му поклања кукуруз у част. Кецалкоатл одбија: више воли драго камење и шарено перје! Тлалок му објашњава колико је кукуруз драгоценији: њиме се људи хране.

Близанци Маја
Маје сматрају да близанци имају посебне моћи. Попол Вух прича о подвизима двојице од њих, Ишбаланке и Хунахпуа. Њиховог оца су у игри лоптом победили Шибалбе, богови Пакла, који су му потом одрубили главу. Близанци Ишбаланке и Хунахпу силазе у Пакао да би га осветили. Пред њима су многе потешкоће у току којих Хунахпу губи главу коју му ишчупа чудовишни слепи-миш! Његов брат Ишбаланке ставља на њено место једну тикву и они могу одмерити снаге са Шибалбама у партији игре лоптом. Ова невероватна партија омогућава Хунахпуу да поново добије своју главу и да победи силе смрти.
igra

Циљ игре је да се тешка лопта од каучука убаци у камени обруч окачен на зид терена за игру. Играчи смеју да ударају лопту куковима и лактовима, али не и шакама и стопалима. Сматра се да је капитен побеђене екипе погубљиван.

2 Comments Add yours

 1. aleksandar milanovic kaže:

  SUPER SI GEOGRAFIJA TANJA!!!!!

  04. 2013. 22.22, Geografija Tanja
  /:

  > **
  > Geografija Tanja posted: „
  >
  > .
  > . “

  1. Hvala puno, k’o da smo familija! 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s