EGIPAT – “ DAR NILA „


—Vrhunci bilo koje posete Egiptu uključuju poznata arheološka nalazišta iz Donjeg i Gornjeg Egipta.
—
—Najpoznatija su:Piramide u Gizi i Sfinga – Keopsova, Kefrenova i Miserinova piramida, nalaze se na Giza platou na kraju Piramidnog puta.
—Najveća je Keopsova (146m), za čiju izgradnju je upotrebljeno čak dva miliona kamenih blokova. Najmanja je Miserinova (62m).
—Sfinga i Hram Sfinge – Kolosalna građevina, ljudska glava na lavljem telu, je zamišljena od strane drevnih Egipćana, kao bog sunca Re-Horakhti – „Horus od horizonta“. Egipćani je zovu Ebu el-Hol, „Otac terora“. Duga 45 metara , 22 metra široka, isklesana od jednog ogromnog bloka peščare, Sfinga je znatno manja od piramida oko nje. Nedostatak nosa je pripisan britanskim i Napoleonovim trupama iz 1798.godine, ali crteži iz 18.veka pokazuju da nosa već tada nije bilo okrivljujući Turke koji su držali Egipat pod okupacijom u to vreme.
—Egipatski muzej – Na severnom obodu Midan Tahrira je jedan od najvećih svetskih muzeja. Ogromna zgrada sa masivnom kolekcijom egipatskih starina, muzej je zaista destinacija u sebi, sa najmanje 136 hiljada stavki na prikazu; stotine hiljada dodatnih stavki propadaju u podrumu muzeja i dodaju se svake godine sa tekućim iskopavanjima i otkrićima.
—Aleksandrija – Egiptov drugi najveći grad, njegova najveća luka i zemljin prozot ka Mediteranskom moru. Grad je izbledela senka svojih slavnih kosmopolitanskih dana, ali još uvek vredi posetiti za njene brojne kulturne atrakcije i opipljiva opažanja njene daleke prošlosti. Letovanje 2013 Egipat
—Dolina Kraljeva – Takođe poznata kao Biban el-Moluk, „Kapija kraljeva“, je egipatski arheološki lokalitet u brdima odmah iza zapadne obale Luksora. Kao takva, onda je jedna od najznačajnijih arheoloških destinacija na svetu – tu je sahranjena većina faraona Egipta i Novog kraljevstva.
—

One Comment Add yours

  1. aki kaže:

    hvala za unapred

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s