Типови климе


Стекла сам утисак да и поред силног објашњавања моји ђаци имају неких нејасноћа око типова климе.Ево још једног начина да своје недоумице разјасне. 🙂

Типови климе
Типови климе
Типови климе 2
Типови климе 2

 

 

 

5 Comments Add yours

 1. Plava Planeta kaže:

  Ja sam najgori đak od sve dece jer još uvek imam problem sa umereno – kontinentalnom klimom i ovom atlantskom… Kako u umereno – kontinentalnoj mogu da preovlađuju stepe i prema karti najveći neo Evrope gde su listopadne šume je označen kao umereno – kontinentalni, a atlantska ispade po tipu vegetacije klima koja dominira kod nas… I onda pored slike piše da je za umereno-kontinentalnu klimu karakteristična bukova šuma?

  1. Umereno-kontinentalna klima zastupljena je u obodnim predelima Panonske oblasti i u planinskim predelima od 600-800 m visine. Njene odlike su umereno topla leta i umereno hladne, snežne zime, sa izraženim prelaznim godišnjim dobima. Padavina ima u svim godišnjim dobima, ali je njihova ukupna mesečna i godišnja količina veoma kolebljiva.Ovo si već znala, a evo i zašto je bukva tamo.Bukva je najraširenija vrsta drveća u našoj zemlji, a areal njenog rasprostranjenja je centralna i južna Evropa. Njena visinska rasprostranjenost je od 750 m/nv na severu do 1540 m/nv na Tirolskim Alpima i oko 1600 m/nv na Apeninima i bosanskim planinama.Znači uklapa se u gornju granicu umerene klime kod nas.

 2. Jelena kaže:

  Tanja, interesuje me naziv knjige iz koje su skenirane ove stranice…
  Pozdrav od koleginice

  1. Školski atlas fizičke geografije- Kreativni centar
   Pozdrav 🙂

 3. aki kaže:

  HVALA MNOGOOOO!!!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s