Unutrašnja građa i reljef Zemlje


Zemlja juče, danas i sutra

Pre otprilike 250 miliona godina, drevni kontinenti su bili spojeni u jednu kopnenu masu (PANGEA).Pre 150 miliona godina, Pangea je počela da se lomi, a taj proces traje i danas.Gde će kontinenti da se nalaze za 50 miliona godina?Verovatno će

Tihi okean postati manji, Američki kontinenti će se pomeriti na zapad, a porašće Atlantski okean. Australija će se pomeriti na sever, Evroazija na jug i istok.Kalifornija će se odvojiti od Severne Amerike i pomeriti prema Aljasci. Afrika će se rascepiti i smanjiće se Sredozemno more.

ROĐENDAN ZEMLJI

Rođendan

Kada bismo želeli da na rođendanskoj torti Zemlje zapalimo svećice, bilo bi nam potrebno 4,6  milijardi svećica.I Zemlja se, kao i mi, tokom godina menja.Neki delovi su jako stari, a neki se tek rađaju.

STENE

Naš život se odvija na površini stenovitog omotača vrlo složene građe.STENE ČINE ČVRST DEO ZEMLJINE KORE, A IZGRAĐENE SU OD JEDNOG ILI VIŠE MINERALA.Minerali mogu biti različitih boja i oblika.Oni mogu imati različite geometrijske oblike i tada se nazivaju KRISTALIMA.

Stene mogu biti različitog porekla i sastava, a dele se u tri osnovne grupe:MAGMATSKE (VULKANSKE), SEDIMENTNE (TALOŽNE) I METAMORFNE (PREOBRAŽENE).

MAGMATSKE ili vulkanske stene su najstarije i najrasprostranjenije stene na Zemlji.Nastale su hlađenjem magme , prvo u dubokim slojevima Zemlje, a zatim i na njenoj površini.Prepoznajemo ih po velikoj čvrstini i zrnastoj građi.

SEDIMENTNE STENE(taložne) nastaju očvršćavanjem nataloženih čestica peska, prašine i mulja (nastalih rastvaranjem drugih stena),ili ljušturica i kostura uginulih biljaka i životinja (algi,školjki,korala itd.)Osnovna odlika sedimentnih stena je slojevitost. Najrasprostranjenije stene su peščar i krečnjak.

METAMORFNE STENE (PREOBRAŽENE) nastaju promenom vulkanskih, sedimentnih ili starijih metamorfnih stena.Kada se navedene stene nađu u unutrašnjosti Zemlje, pod visokom temperaturom i pritiscima, one menjaju svoj izgled i osobine.U prirodi je čest KVARC koji nastaje promenom peščara, te MERMER koji nastaje promenom krečnjaka.

             

MERMER služi kao ukrasni kamen u građevinarstvu, za izradu skulptura…TADŽ MAHAL JE SAGRAĐEN OD BELOG MERMERA, A UKRAŠEN DRAGIM I POLUDRAGIM KAMENJEM.

Mozgalice:

1.Kad biste gradili kuću, koje biste stene koristili kao građevinski materijal?Objasnite zašto.

2.Istražite važnost upotrebe različitih minerala u svakodnevnom životu.

UNUTRAŠNJOST ZEMLJE:

1.ZEMLJINO JEZGRO -visoke t i pritisci (5000 C) R-7 000 km sastavljen od gvožđa i nikla

2.OMOTAČ JEZGRA – dubina 2 900 km t- 1 400 C.Nalazi se u testasto-plastičnom stanju.U unutrašnjosti , ovako rastopljena zove se MAGMA, a kada se pojavi na površini onda je LAVA.Žarišta vulkanizma, zemljotresa se nalaze ovde, po njemu se horizontalno pomeraju kontinenti.

3.ZEMLJINA KORA ili LITOSFERA   Nije svuda jednake debljine, na mestima gde su kontinenti Zemljina kora je veće debljine (30 – 70 km) , a ispod okeana  (5 – 10 km).Zbog toga i razlikujemo kontinentalnu i okeansku koru.

LITOSFERNE PLOČE

Zemljina kora i gornji deo njenog omotača čine povezanu celinu – litosferu.Ona nije celovita, već je razlomljena na desetine velikih litosfernih ploča različitih veličina , oblika i načina kretanja.

Granice litosfernih ploča se uglavnom ne poklapaju sa ivicama kontinenata, već se protežu dužinom morskog dna i kontinuirano se kreću.One plivaju na užarenom moru magme.Magma se neprestano kreće,što dovodi do jakih unutrašnjih sila koje utiču na stvaranje reljefa.Ploče se polako kreću, čas se udaljavaju, čas približavaju i sudaraju i podvlače jedna pod drugu.Litosferne ploče se godišnje pomeraju od 1 – 17 cm, a kretanje svake ploče nezavisno je od drugih ploča.

Kretanje litosfernih ploča
Litosferne ploče
Litosferne ploče

Osnovni pokreti litosfernih ploča su razmicanje, sudaranje i podvlačenje i mimoilaženje.Prilikom razmicanja litosfernih ploča dolazi do stvaranja nove ZEMLJINE KORE- nastaju srednjookeanski grebeni.Prilikom sudaranja i podvlačenja litosfernih ploča nastaju dubokomorski rovovi, zemljotresi, planinski lanci i vulkani.

Mimoilaženje ploča dovodi do pojave čestih i jakih zemljotresa na granicama litosfernih ploča.

Vulkani i zemljotresi

vulkan 5-2

11 Comments Add yours

 1. cukaricki88 kaže:

  ekstra sajt pa kad Tanja pravi XD

 2. VIKTOR LUKIC kaže:

  NAJ SAJT ZA GEOGRAFIJU SVE UCIM SA NJEGA

  1. I treba, zato i služi!:)))

   1. Vuk Isakinjooo :) :p kaže:

    razredna sajt je exxx

 3. VUKASIN DJURIC kaže:

  zasto nema slajd ser i za 5. razred ? :)<3;)

 4. Plava Planeta kaže:

  A ja se pitam odakle silna pitanja o tome koliko bi korenu trebalo da poraste do središta Zemlje 😉

  1. Malo sam im dala „žišku“, tek da ih zažarim.. 😉

 5. Vukašin Lukić kaže:

  Kada će mo mi praviri vulkan

 6. Geo LOL kaže:

  Mnogo dobar sajt ucim iz njega non stop

  1. Добро је, онда је испуњен циљ!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s