Indonezija


Координате: 11°ЈГШ – 6° СГШ, 95°-141° ИГ

Индонезија се налази у Малајском архипелагу, највећем архипелагу на свету, између Индокине и Аустралије, и измеђуИндијског и Тихог океана

Екваторијални архипелаг Индонезије је и по површини и по становништву највећа држава Југоисточне Азије, највећа острвска држава света, и са око 225 милиона становника четрврта најбројнија нација света. Територија Индонезије се састоји из 17.508 острва, од којих је 6000 насељено. У правцу север-југ Индонезија се протеже од 6° сгш до 11° јгш, што је растојање од 1875 киломатара. У правцу исток-запад протеже се од 95° до 141° игд, дужином од преко 5000 киломатара.Положај Индонезије на спојевима пацифичке, евроазијске и аустралијске тектонске плоче, узрок је постојања великог бројавулкана и честих земљотреса. Индонезија има најмање 150 активних вулкана, од коих су Кракатау и Тамбора чувени по својим ерупцијама из 19. века. Скорашње природне катастрофе које су задесиле овај архипелаг су цунами из 2004. који је усмртио 167.736 људи на северној Суматри, и земљотрес у Џогџакарти 2006. Вулкански пепео је веома плодан, тако да доприноси густој насељености острва Јаве и Балија.

Индонезија је једно од најзначајнијих светских подручја џунгле. На Борнеу, Суматри, Западној Јави, Папуи, Молучким острвима и Целебесу влада влажна тропска клима без сушних раздобља. Температуре се током године мало мењају и у просеку су између 25 °C и 27 °C. Релативна влажност ваздуха је око 90 %. Годишња количина падавина је између 2000 mm и 4000 mm.

У већем делу Јаве и на Малим Сундским острвима клима је монсунска. Већином високе температуре у овој зони могу у року од 24 сата да падну за 6 °C до 12 °C. Монсун са североистока (зимски монсун, децембар до марта) доноси са собом суво време. Југозападни монсун (јун до септембра) доноси влажност са мора и доводи до честих киша. Оваква клима погодује такозваним монсунским шумама.

Индонезија је по броју становника 4. земља у свету и највећа исламска земља. Само у периоду између 1997 и 2000 број становника се увећао за 10 милиона.Индонежани већином припадају малајској групи народа и деле се на преко 300 етничких група, који говоре око 500 различитих језика, и дијалеката (акцената). Због тога је уведен један званичан језик, који је свима разумљив (Индонежански језик). Становништво је неравномерно распоређено. Острво Јава зеузима само 7% површине Индонезије, а на њему живи преко 60% становништва Индонезије. А на Иријан Џаји живи само 1% становништава Индонезије. Индонезија има 5 милионских градова. Највећи је главни град Џакарта, а затим градови: БандунгСурабаја,МеданСемаранг.

Индонежани су углавном муслимани (88%).[2] Од њих, највећи део припадасунитској подгрупи, док шиита има око 100.000. Многи Индонежани поштујусинкретистичке облике ислама.

Са преко 191 милион исламских верника, Индонезија је држава са највећим муслиманским становништвом у свету. И порег тога ислам није државна религија. По државној идеологији („панкасила“) сви грађани се морају определити за једну од пет светских вера: ислам, католичанство, јеванђелизам (протестантизам),хиндуизам или будизам (признат је још и конфучијанизам).

Густина становништва

Густина становништва на индонезијским острвима је веома разнолика, па чак и у оквиру истог острва. Док је у Западној Папуи и Молучким острвима густина становништва до 30 особа по километру квадратном, на Борнеу 10–100, на Суматри 30–300, на Јави живи и до 1000 становника по километру квадратном (провинције Џакарта, Џогџакарта). Јава је овако густо насељена због плодног земљишта. Влада спроводи политику планске миграције становништва у мало насељене области.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s